lördag 2 november 2013

Lillajulstraditioner

Lilla jul. Det är något som vi alltid firar här i Finland och den här dagen inträffar den sista lördagen i november, dagen före första advent. Så i år blir det alltså den 30 (sista) november!
Jag älskar lilla jul. Det är något som alltid har funnits där, hela min barndom.
Det går ut på att man firar julen i förväg en gång, en mindre variant av julafton om man säger så. Vi brukar lyssna på julmusik och så äter vi ett julbord med de flesta saker som vi också har på julafton, men ändå inte nära på allt. Vi brukar inte då heller göra vår egen julskinka, det väntar vi med till dan före dopparedan (eller ja, eventuellt min farmor som ibland brukar göra en liten liten skinka) :)

Som liten brukade vi alltid gå i
"lillajulsbastu" och under tiden kom lillajulstomten och gav någon liten julklapp. Jag trodde ju förstås alltid att det var någon liten tomte som kom och hälsade på, men när jag blev lite äldre. Ja, då kom jag ju på att den lilla tomten egentligen var mamma :D
Min pappa brukade också alltid knacka i smyg på bänken och så sa han "Titta Matilda, en liten tomtenisse går där utanför". Jag blev alltid så glad och började titta ut efter tomtenissen och så sa pappa "han hann gå", "han tjuvlyssnar på vad du önskar dig". Det är så fina minnen som jag alltid kommer minnas och jag ska absolut föra den här traditionen vidare för det är något fint man kan få uppleva.

Åh, nu fick jag sådan himla stor längtan till julen när jag sitter här och skriver!
Jag känner ett pirr i kroppen att det faktiskt på riktigt snart är jul.


Äntligen, den mest underbaraste tiden på hela året har börjat nu.

Är det någon annan som också brukar fira lilla jul? Har förstått att det inte finns lilla jul i Sverige.

//Matilda 

4 kommentarer:

 1. Min svåger är från Finland, så genom hans familj så har vi börjat fira det lite. Hans föräldrar brukar komma över hit då och fira "lilla jul" med barnbarnen (mina systerdöttrar) och så brukar vi ha en rejäl adventsfika innan de åker hem igen :) Jag tycker vi borde införa det här i Sverige med! :D

  SvaraRadera
 2. Vad kul! :)
  Ja det borde det ju, alltid kul att få chansen att fira julen en gång extra. Har ändå läst någonstans att det finns någon sorts "lillajul" i typ Göteborg dagen före julafton. Eller har jag kanske fått det om bakfoten?

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag har precis hittat hit till din fina och mysiga blogg :)

  Jag bor i Sverige och jag och min familj firar lillajul lördagen före första advent! Fast jag är bördig från Åland så det är därför :)
  Himla mysigt är det iallafall!

  Kika gärna in hos mig om du vill :)

  SvaraRadera
 4. Tack, vad kul att du gillar min blogg! :) Okej, men det är ju bra att du har hämtat med dig traditionen till Sverige! Älskar lilla jul

  SvaraRadera