fredag 11 oktober 2013

Julmat och julgodis 2013

Det börjar närma sig tiden då man ska börja planera vad man egentligen vill se på julbordet i år. I min familj har vi ganska så traditionell mat, ibland testar vi några nya saker men i princip har vi samma mat varje år. Och så är det ju, julen handlar om traditioner helt enkelt.

Några saker som ALLTID finns på vårt julbord;
- Klassisk sill
- Julskinka
- Hemlagade köttbullar
- Ägghalvor
- Gravad och rökt lax
- Finska lådor (morots-, kålrots-, och potatislåda)
- Alladåb
- Oftast antingen julkorv eller prinskorv
- Rossolli




















I mellandagarna brukar vi sedan ha en dag där vi äter lutfisk och en dag med Jansson. På tal om lutfisk, förra året testade vi lite nya (mycket godare) tillbehör! Det tycker jag verkligen ni ska testa, ärtpuré och knaperstekt bacon. Alltså mums!

Gick in och kollade på Arlas hemsida och fann några recept som skulle vara kul att testa i år:
(klicka på namnen för att komma till recepten)

Vit julsallad

Gravad strömming i örtsås

Julmustkyckling (inte tänkt till julafton med under december, visst låter det väldigt spännande?)

Risgrynspannacotta med saffran (och glöggkokta päron)

Sen så kommer vi till det söta. Julgodis är ju verkligen ett måste! En av de absolut viktigaste sakerna :)
Jag älskar att testa nya sorter, experimentera lite och leta upp nyheter. Men även gamla klassiker som kola och knäck. En av mina stora favoriter är Rocky Road! Det gör jag nästan varje år (och har nog tänkt göra det i år också). En sats knäck blir det oftast fast jag inte egentligen tänkt det :)

Skrev upp några ideér på papper, både sådana jag aldrig testat och favoriter. Jag brukar göra runt 3 - 4 sorter.




















En fråga till er, brukar ni bara ha julgodis eller brukar ni också ha någon slags efterrätt efter julmaten?

//Matilda

5 kommentarer:

  1. Mm, mycket gott! Vi brukar ha ris a'la malta (stavning) till efterätt. Annars är man rätt mätt efter julmaten :)

    SvaraRadera
  2. På julafton har vi ingen annan efterrätt än ris alá malta, godis och fika med kakor men under december innan eller efter jul har vi t ex ostkaka, cheesecaka med pepparkakssmul och iblans saffran i, apelsinris.

    SvaraRadera
  3. Vi brukar alltid äta ris á la malta på juldagen när vi har risgrynsgröt kvar efter julfrukosten :)

    Åh vad allt låter gott! Ostkaka, är det då "äkta" ostkaka eller menar du mer cheesecake?

    SvaraRadera
  4. Hej Matilda, är det du eller den andra julbloggande Matilda som undrar hur många det brukar vara med i julkortsswappen? förra året var vi knappt 20 (jag tror det var 18) året innan var det ca 10.

    SvaraRadera
  5. Det var jag! :) Jag funderade om jag skulle vara med, tack för svar!

    SvaraRadera