onsdag 28 oktober 2015

Lingon- och pepparkaksbullar med glasyr och pepparkakssmulor

Hur gott låter inte det då?? Bakade ett gäng i förrgår och måste faktiskt säga att resultatet blev något av de saftigaste bullarna jag gjort på länge! Så himla goda, och glasyren ovanpå var verkligen pricken över i:et.



Lingon- och pepparkaksbullar med glasyr och pepparkakssmulor:
1 plåt

Deg:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 dl strösocker
1/2 msk kardemumma
1 nypa salt
1 ägg
75 g mjukt smör
ca 10 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g mjukt smör
1 1/2 dl färska eller frysta & tinade lingon
1/2 msk pepparkakskryddor (eller ca 1/2 tsk ingefära, 1 tsk kanel, 3/4 tsk nejlika och 3/4 tsk kardemumma)

ägg till pensling

Efter gräddning:
Glasyr:
florsocker + vatten

2 - 3 st pepparkakor, krossade

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg och smör. Tillsätt mjölet, några dl i taget och rör tills du har en slät deg som lossnar från bunkens kanter. Låt vila ca 10 min.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål.
Strö mjöl på bakbordet och stjälp upp degen. Kavla ut till en rektangulära platta. Bred ut fyllningen på hela degen. Vik över halva degen på andra halvan. Skär i remsor, blir ca 19 st. Ta en remsa och snurra den. Forma remsan till en knut. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gör likadant med resterande remsor. Sätt ugnen på 225°c. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 35 - 50 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 15 - 20 min. Låt svalna. Rör ihop florsocker och vatten till en trögflytande glasyr. Krossa pepparkakorna i ex. en mortel. Ringla glasyr på bullarna. Strö över pepparkakssmulorna. Njut!



//Matilda

1 kommentar:

  1. Hej, jag har skapat en julgrupp på FB! Alltså inte en sådan med hyacinter, utan en grupp att diskutera julen i, få tips, dela med sig tips, ställa frågor osv. Mest för att jag är så sugen på att prata om jul mest hela tiden;) Det vore kul om du och dina läsare ville vara med! Gruppen heter "Julstämning & Bjällerklang" och är nystartat. Tipsa gärna andra. Juliga hälsningar, Annette.

    SvaraRadera