söndag 23 november 2014

Pepparkaks- och lingoncheesecake

En perfekt cheesecake till alla julfiranden, glöggpartyn och middagar under december. Eller som dessert på julafton? Underbart len och krämig med smak av pepparkaka och syrliga lingon på toppen. Kan inte bli så mycket bättre än det här!





Pepparkaks- och lingoncheesecake:
18 cm i diameter

Botten:
10 digistivekex
ca 4 pepparkakor
50 g smör

Pepparkaksfyllning:
400 g philadelphiaost
2 ägg
1 dl vispgrädde, ovispad
2 msk maizena
1 1/2 dl strösocker
rivet skal av 1/2 apelsin
ca 2 msk pepparkakskrydda

Lingonlager:
3 dl creme fraiche
1 msk maizena
1/2 krm vaniljpulver
1/2 dl strösocker
1 dl lingon, frysta, tinade & mosade

På toppen:
1/2 dl lingon
några pepparkakor, krossade

Sätt ugnen på 175°c. Förbered en springform, ca 18 cm i diameter, med bakplåtspapper i bottnet. Lägg kexen och pepparkakorna i en plastpåse. Slå på med en kavel så det blir till små smulor. Smält smöret och blanda ihop med kaksmulorna. Häll ut kaksmulorna i formen och tryck ut med handen. Pressa hårt med handen så bottnet blir fast.

Gör fyllningen genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål till en slät smet. Häll ut fyllningen i formen och grädda på nedersta falsen, ca 50 min.

Gör under tiden lingonlagret. Mosa lingonen lätt med en gaffel, det kan gärna vara lite lingonbitar kvar. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål. När cheesecaken gräddats ca 50 min, ta ut den och häll på lingonsmeten. Strö på lite mer lingon samt lite krossade pepparkakor. Ställ tillbaka i ugnen och fortsätt grädda 10 - 15 min. Cheesecaken är klar när båda lagren har "stelnat" till sig och är fasta.
Låt cheesecaken kallna och ställ sedan cheesecaken i kylskåpet över natten.





























//Matilda

2 kommentarer: