söndag 9 november 2014

Det stora julgodisinlägget, del 1

Jag har testat och samlat på mig en hel del godisrecept, som passar både till julen och året runt förstås, de senaste åren.
Och visst är det alltid kul med något nytt på julbordet? Något en aldrig smakat på förr.
Kanske du hittar något gott du vill testa från min lista!
Jag ger er... "DET STORA JULGODISINLÄGGET" (första delen)!
Har 24 recept jag tänkte dela med mig av, båda klassiker och nyare godissorter.

Här kommer de första 12 sorterna:

Hemgjorda krokofanter

Marshmallows:
4 1/2 tsk gelatinpulver
125 ml kallt vatten (1 1/4 dl)
170 g strösocker
125 ml glykos (1 1/4 dl)
65 ml vatten (0,65 dl)
ev. pasta- eller karamellfärg
ev. smaksättning (ex. vanilj eller mintarom)

florsocker

Rör ihop gelatinpulver med kallt vatten i en skål och ställ det åt sidan så länge.
Häll socker, hälften av glykosen och vatten i en kastrull och låt det koka upp på medelvärme. Låt koka tills det når 120°c. Under tiden, lägg gelatinet i mikron i 30 sekunder så det löses upp. Häll resterande glykos i en bunke. Tillsätt det varma gelatinet från mikron och vispa ihop på lägsta fart (gärna med hjälp av en assistent, använder mig av min Kitchen Aid).
När sockerlagen nått 120°c, ta kastrullen från plattan och häll ner sockerlagen långsamt i bunken, under fortsatt vispning på låg fart. Lägg på medelfart och vispa i 5 minuter.
Efter 5 minuter, tillsätt ev. färg och/eller smaksättning och fortsätt vispa i 5 minuter. Nu på högsta fart. Sedan är det klart!
Lägg marshmallowssmeten i en spritspåse klädd med stor, rund tyll. Ta fram en bit bakplåtspapper och strö på florsocker. Spritsa ut långa stänger. Låt torka några minuter och strö sedan på mer florsocker så de inte klibbar. Rulla runt marshmallowsstängerna i florsockret. Låt stelna till sig i några timmar. Klipp eller skär stängerna i mindre bitar, några cm långa.

200 g mörk choklad
valfritt strössel

Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Den här mängden choklad kommer inte räcka till alla marshmallows. Antingen smälter du mer choklad eller lämnar hälften odoppade.
Doppa marshmallowsen i chokladen, lägg på ett bakplåtspapper och strö sedan på strössel. Låt stelna i kylskåpet. Ät och njut!





Rocky Road:

200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
1 påse Dumle
ca 1/2 påse salta jordnötter
ca 10 stora marshmallows (eller ca 1 - 1/2 dl minimarshmallows)

Smält båda chokladsorterna i mikron eller över vattenbad i en ganska stor skål. Halvera dumlen och häll ner tillsammans med jordnötterna och marshmallowsen (som klippts i mindre bitar) i chokladen. Rör om så allt täcks med choklad. Häll upp i en form som är klädd med bakplåtspapper eller en aluminiumform och låt stelna i kylskåpet. Skär i fyrkantiga bitar och servera eller förvara svalt till servering.





Lakritsfudge:

3 dl mjölk
3 dl strösocker
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker (använde vaniljpulver istället, använd isf en mindre mängd)
1 nypa salt
25 g rumsvarmt smör
2 msk lakritspulver

Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ungefär 40 min. Rör om ordentligt några ggr under tiden. Gör kulprov för att testa om fudgen är klar. Rör därefter ner smör, vaniljsocker och lakritspulver. Rör smeten blank. Häll upp smeten i en form (20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.





Apelsinmandlar:

200 g mandlar, skållade
100 g strösocker
50 g vatten
200 g mörk choklad
rivet skal av en apelsin
kakao att rulla mandlarna i

Rosta mandlarna i ugnen tills de bli gyllenbruna, i 175°c. Låt de svalna lite. Blanda ihop socker och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Låt koka utan omrörning tills det blivit 119°c. Om sockret fastnar på kanten kan du pensla med kallt vatten på insidan.
Häll ner mandlarna i sockerlagen, allt på en gång, och rör om hela tiden. Först blir det alldeles smuligt och vitt, men bara man fortsätter röra blir de till slut karamelliserade, bruna och klara. Häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper och sära på dem. Låt de stelna. Lägg mandlarna i en skål.
Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Riv apelsinskal och blanda ihop med mandlarna. Häll på hälften av chokladen på mandlarna och rör runt så alla mandlar täcks av choklad. Häll ut på ett nytt bakplåtspapper och sära på mandlarna. Låt stelna.
Häll kakao i en skål bredvid. Lägg mandlarna på nytt i skålen och häll på resterande mängd choklad. Rör runt så alla mandlar täcks och häll de sedan i kakaon. Rör runt så de blir täckta av kakaon. Sikta bort den överflödiga kakaon. Häll upp mandlarna i en skål och servera.





Toffifee:

Kola:
1 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
ca 30 st hasselnötter

Överdrag:
100 g nougat

Dekoration:
50 g mörk choklad

Koka upp socker, grädde, sirap och vaniljsocker. Låt kolan koka till ca 120°c eller gör ett kulprov. Rör helst inte om under kokningen.
Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna, så länge kolan kokar, tills de börjar knäppa i dem. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.
Häll upp kolasmeten i små aluminiumformar. Lägg en nöt i varje form och ställ formarna i kylskåpet en stund.
Smält nougaten över vattenbad eller i mikron. Lägg en klick i varje form och låt "smälta" ut. Slå formarna i bordet om det behövs så jämnas nougaten ut.
Låt de stelna i kylskåpet tills nougaten stelnat något.
Smält den mörka chokladen över vattenbad eller i mikron och lägg en klick på nougaten. Låt de stelna helt.





Pepparkakskrisp:

75 nougat
5 -7 pepparkakor, krossade

Krossa pepparkakorna. Smält nougaten över vattenbad eller i mikron och blanda sedan ihop nougaten med pepparkakorna så att allt täcks av nougat. Klicka ut på bakplåtspapper eller i små formar. Låt de stelna i kylskåpet.





Lakritsknäck:

1 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 - 2 msk lakritspulver

ev mörk choklad och lakritsgranulat till dekor

Lägg grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka på medelvärme tills knäcken blivit ca 125°c eller tills det klarar ett kulprov. Smaksätt smeten med lakritspulver och häll sedan upp i knäckformar och låt kallna. Dekorera ev med smält choklad och lite lakritsgranulat på toppen.





Nougatfyllda dadlar:

torkade, urkärnade dadlar eller färska, så många du vill
mjuk nougat och riven mandelmassa (50/50)
ev ca 1/2 dl hackade salta jordnötter

Riv mandelmassa. Blanda ihop mjuk nougat och mandelmassa i en skål till en mjuk, slät massa. Om du vill kan du blanda med lite jordnötter också. Rulla massan till avlånga kulor, öppna upp dadlarna i mitten och tryck in nougaten.





Farmors tryffel:

1 ägg
1,2 dl florsocker
0,6 dl kakao
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver
200 g kokosfett

blandning av ca 50/50 kakao och strösocker

Vispa ägg, florsocker och kakao fluffigt.
Smält fettet på spisen på svag värme. Smaksätt äggvispet med vanilj och häll sedan ner det smälta fettet, lite i taget, under omrörning. Rör tills tryffeln tjocknat och blivit spritsbar i konsistensen. Det går snabbast om du lägger ner bunken i kallt vattenbad och rör om hela tiden.
Lägg tryffeln i en spritspåse med tyll. Lägg upp pappersformar på en bricka, strö i lite socker/kakaoblandning och spritsa tryffel i formarna. Avsluta med att strö på lite mer socker/kakaoblandning.
Det går också att rulla tryffeln till kulor för hand och sedan rulla kulorna i socker/kakaoblandning. Låt stelna i kylskåp. Förvara i kylskåpet eller i frysen.





Chokladdoppad mintkola:

100 g smör
2 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
15 - 20 droppar pepparmyntsolja

200 g mörk choklad
krossade polkagrisar

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap och låt koka i 15 - 30 min. För att veta om kolan är klar - gör ett kulprov. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper och låt stelna. Klipp eller skär i bitar. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Doppa kolabitarna i chokladen, lägg på en bricka med bakplåtspapper och strö på lite polkagriskross. Låt stelna.





Chokladdoppad lakritskola med flingsalt:

3/4 dl turkisk peppar
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör

200 g mörk choklad
flingsalt

Klä en rektangulär/fyrkantig form med bakplåtspapper (ca 20 x 20 cm). Krossa karamellerna i en mortel eller genom att banka med t.ex en kavel på karamellerna.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometern visar 117°c - 120°c eller tills smeten klarar ett kulprov. Det tar ca 15 min i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret i kolan och häll upp i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Skär eller klipp kolan i fyrkantiga bitar och doppa varje bit i den smälta chokladen. Lägg på ett bakplåtspapper och strö över lite flingsalt. Låt stelna.





Kokos/vit choklad- och kola/jordnötspraliner:

Pralinskal:
200 g mörk choklad

Fyllning 1 - kokos/vit choklad:
1/2 dl vispgrädde
60 g vit choklad
ca 3/4 dl kokosflingor

Koka upp grädden, ta bort från plattan och rör ner chokladen. Låt smälta däri och tillsätt sedan kokosflingorna. Låt kallna och tjockna till sig lite, ev i kylskåpet en stund om du vill att det ska gå snabbare.

Fyllning 2 - kola/jordnöt:
1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap

några salta jordnötter

Vispa ihop allt i en kastrull (förutom jordnötterna) och låt koka på medelvärme ca 7 min. Gör ett kulprov för att se hur hård du vill ha kolan. Låt svalna.
När du fyllt formen med kolan, tryck i en jordnöt.

Hur göra pralinskal?
Smält 1/3 av chokladen över vattenbad (ca 67 g) och hacka resten av chokladen riktigt fint. Ta bort skålen från värmen och rör ner den finhackade chokladen. Låt svalna till 28°c.

Häll chokladen över pralinformen så att hela täcks. Slå formen i bordet några gånger så eventuella luftbubblor försvinner och låt sedan stå en minut så chokladen hinner sätta sig lite. Vänd formen uppochner över en skål och låt överflödig choklad rinna bort. Nu har det blivit ett skal i formen. Dra över med en skrapa eller palett så det blir slätt och fint. Låt stelna i kylskåpet.
Ta till vara på den överflödiga chokladen och spara den till senare i skålen.
När chokladen stelnat, spritsa/klicka i fyllningarna och låt stå en stund till i kylskåpet. Om den överflödiga chokladen hunnit stelna kan man värma upp den i mikron snabbt så den blir smält igen, låt då chokladen svalna. Häll på den sista chokladen på pralinerna och dra snabbt över med en skrapa så formen blir slät. Låt stelna en sista gång i kylskåpet. Knacka formen i bordet så pralinerna faller ut. Om det inte lyckas har tempereringen misslyckats.
































//Matilda

3 kommentarer: