söndag 2 december 2018

Om en mysig lillajulslördag

Vid det här laget vet säkert de flesta att vi i (främst) Svenskfinland firar något vi kallar lillajul lördagen före första advent. Inte minst om du läser bloggen Jul hos Linda där hon för ett par månader sedan skrev ett utförligare inlägg om vad lillajul egentligen är.

Lillajulslördagen började med att jag och min pappa stod och sålde lussekatter på en lillajulsbasar. Kvällen (natten) före hade vi bakat 167 lussekatter i sex timmars tid och sålde sedan slut alla på två timmar! Så kul!


På kvällen var det dags för lillajulsmiddag och jag hade fixat ihop lite god mat. Laxtartar på knäcke, smördegspizza med tångrom, apelsinsallad med tranbär, granatäppel och valnötter, karamelliserad kålrot, marinerad och ugnsbakad rödkål och bakad camembert med vitlök & timjan. Helt fantastiskt gott! 


När jag var mindre brukade vi ha ett rätt traditionellt julbord på lillajul, dock i betydligt mindre skala, men de senaste åren har vi kört på mer plockmat och lite nya spännande vegorätter. Mycket roligare det visst!

Allt det här är dessutom rätter som jag tycker skulle passar hur bra som helst på julbordet, det mer moderna vegojulbordet. 

/Matilda

1 kommentar: