onsdag 6 augusti 2014

Fira en vegetarisk jul

Under året som gått har jag tagit beslutet att bli vegetarian, vilket var det absolut bästa valet! Har alltid tyckt mycket mer om dom grönare och vegetariska rätterna med mycket färger, grönsaker och bönor framför köttet och ofta valt vegetariskt när jag varit ute och ätit. Så att bli vegetarian var för mig ett väldigt lätt beslut. För dagens köttindusti är inget kul, djuren behandlas med allt mindre respekt och ingen verkar bry sig om dom. "Ät något, inte någon."

Som vegetarian äter jag ändå mjölkprodukter och ägg, det är mer veganer som slutar använda sådant, men dricker hellre mandelmjölk (eller ex. ris/havredryck) framför vanlig mjölk. Fisk och skaldjur äter jag också ibland pga. att jag inte fick sluta med det för mina föräldrar. Därför äter jag lite gravad lax och sill från julbordet i år.

Men alla köttprodukter som köttbullar, julkorv och julskinka - dom kommer jag förvandla till vegetariska alternativ för mig i år!

Har skapat en lista med vad man kan äta och laga istället för just julskinka, köttbullar osv på julbordet. Bara för att en är vegetarian betyder det ju inte att en bara måste äta grönsaker.

Istället för julskinka;

 • Senapsgriljerad kålrot - det här är det alternativet som liknar julskinkan mest på formen, men kan tänka mig att smaken ändå inte är så nära skinkans (recept hittas här)
 • Senapsgriljerade quornfileér - quorn smakar nästan exakt som kyckling kan en säga så det här alternativet kan jag tänka mig är rätt så nära originalet! (recept hittas här)
 • Sedan finns det ett märke som heter Astrid och aporna och som säljer något som heter Julsk*nka - tyvärr säljs det här inte i Finland..
Istället för köttbullar;
 • Mandelfrikadeller - det här är det jag kommer testa att laga i år, tydligen ska de smaka nästan exakt som köttbullar, eller åtminstone så nära originalet en kan komma som möjligt (recept hittas här)
 • Kan även göras på quorn- eller sojafärs istället för köttfärs
 • Sedan finns det ex ett märke som heter Anamma och som säljer färdiga "vegobollar" i frysen som är riktigt goda!Istället för jul/prinskorv;
 • Finns färdiga sojakorvar att köpa i frysen, t.ex av märket Hälsans kök
 • Det jag tänker testa i år är dessa vegankorvar gjorda på tofu som låter hur goda som helst!
Om du inte äter fisk kan ansjovisen i Janssons frestelse bytas ut mot ex sojastrimlor eller så gör en en helt enkel variant med bara potatis + kryddor (kanske även lite rotfrukter).
Sillen i inläggningen kan bytas ut mot soja- eller quornstrimlor eller aubergine har jag läst. 

Resten av det jag brukar äta på julbordet är redan vegetariskt så som ägghalvorna, potatisen och dom finska kålrots-, potatis- och morotslådorna, så det är bara dessa ovanstående tre saker jag tänker laga till vegetariskt. Är du vegetarian och äter vegetariskt julbord eller har du tänkt införa mer vegetariskt till julbordet i år? :)

//Matilda

4 kommentarer:

 1. superbra ju! Jag är också veg, bara har ett uppehåll nu under tiden som jag är gravid för att helt säkra protein intaget. Men det kommer nog bli en grön jul för mig också :)

  SvaraRadera
 2. Vad kul!! :)
  Tycker det ska bli väldigt kul att testa alla olika vegetariska julrätter och se hur det blir!

  SvaraRadera
 3. Tycker det är superbra att fler blir vegetarianer! Själv försöker jag äta i alla fall lite vegetariskt men har så dålig disciplin:/

  SvaraRadera
 4. Ja visst är det!? :) Och det är ju så gott och fräscht med vegetariskt!
  Fast bara att man äter vegetariskt några dagar/vecka är ju en jättebra början.

  SvaraRadera