lördag 3 november 2018

Saffransbonanza

Jag älskar, alltså verkligen ä l s k a r, saffran. Skulle gladeligen kunna äta lussekatter året om, men känns inte riktigt socialt accepterat haha.


Är hundra på att det finns en hel massa saffransälskare där ute, därför tänkte jag dela med mig av några saffransfavoriter jag gjort genom åren. Bered dig på ett långt receptinlägg med andra ord! Kanske hittar du något gott att göra i jul?
Några recept finns redan på bloggen, men det är en bit bak i arkivet och kanske jag fått några nya läsare sen dess!


Vegansk saffransostkaka 

Publicerade receptet på denna i ett tidigare inlägg som du hittar HÄR


Jultiramisu

En julvariant på tiramisu jag gjorde en lillajul för några år sedan. Med mjuk pepparkaka, glögg, en saffrans-apelsin-mascarponekräm, fikon och granatäppel. HUR gott låter inte det?

ca 24 skivor/stänger mjuk pepparkaka (eller savoiardikex)
ca 2 dl glögg (använde vanlig saftglögg)

Mascarponekräm:
1,5 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
250 g mascarpone
1 krm vaniljpulver 
halv påse (0,25 g) saffran, mald
skal och saft från en halv apelsin

3 färska fikon (spara en till dekoration), skivade
1/2 granatäppel, kärnorna
flagad mandel och apelsinzest till dekoration
Vispa grädden löst, tillsätt sockret helt i slutet och vispa till mjukvispad grädde. Blanda mascarponen med vanilj, saffran, apelsinskal- och saft i en skild skål. Rör ner lite av grädden i blandningen, häll sedan krämen ner i grädden och rör om med luftiga tag till en slät kräm. 
Doppa hälften av de mjuka pepparkaksstängerna i glöggen och rada upp i en form. Bred på hälften av krämen och lägg på de skivade fikonen och granatäppelkärnorna (spara lite till dekoration). Gör ett till lager på samma sätt och dekorera med fikon, granatäppelkärnor, apelsinzest och flagad mandel. Låt stå i kyl fram till servering. 
Surdegslussekatter

Lussekatter är livets bästa. Lussekatter med surdeg är ännu godare. Glöm kesella för saftiga bullar, kör på surdeg istället!

ca 20 st

Fördeg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
200 g aktiv vetesurdeg
3 dl vetemjöl
0,5 g saffran blandat med 5 g socker + 5 g konjak

russin

Rör ihop allt i en bunke till en lös deg och låt jäsa 30 minuter under lock. Blötlägg även samtidigt russinen i kallt vatten.

Deg:
1,75 dl strösocker
0,5 msk kardemumma
1 ägg
100 g mjukt smör
7 - 8 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

russin, blötlagda
ägg blandat med en skvätt vatten + en nypa salt till pensling

Lägg alla ingredienser i en assistent tillsammans med fördegen. Kör först på låg hastighet 3 min, öka sedan farten något, tillsätt saltet och kör ca 8 min. Kolla om degen är klar genom att ta en bit och dra ut den. Om du kan dra ut degen riktigt tunt, nästan så du kan se igenom, är den klar. Låt vila 15 - 20 min.

Stjälp upp degen på mjölat bord. Dela i mindre bitar. Jag brukar låta mina vara ca 60 gram. Rulla ut varje bit till en lång längd. Rulla in från ändorna från motsatt hål så det bildas ett S. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. Tryck ner russin, pensla med äggblandningen och grädda i mitten av ugnen på 225 grader, tills de är gyllenbruna, 10 - 15 min. 


Saffransbullar med mandelmassa & apelsin

Mina "paradbullar" som jag gjort varje jul de senaste sex åren. Kan liksom inte gå fel med kombon saffran-mandel-apelsin! Saftiga, kladdiga och knäckiga bullar blir resultatet.

Grunddeg:
500 g vatten (5 dl)
50 g jäst
1 ägg
190 g strösocker
1 g saffran (två påsar) blandat med 10 g strösocker + 10 g konjak 
(gör detta senast kvällen före)
190 g mjukt smör
10 g kardemumma
1000 - 1100 g vetemjöl
 (börja med 1000 g och ha i de sista 100 g om det behövs)
10 g salt

Smula jästen i en bunke och slå på vattnet. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt alla ingredienser förutom saltet. Kör degen i maskin 2 min på låg hastighet. Tillsätt saltet och fortsätt köra degen på högre hastighet ca 6 min. Degen är klar när den kan bilda ett glutennät som inte går sönder. Låt vila ca 10 min. Stjälp upp degen på mjölat bord och kavla ut till en rektangulär platta. 

Smörremons med mandelmassa & apelsin:
200 g mjukt smör
skal från två apelsiner
150 g riven mandelmassa
1 dl strösocker

Vispa eller blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. 

Bred ut på degen och rulla ihop från ena långsidan till en rulle. Skär i några centimeter tjocka bitar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek. 

ägg blandat med en skvätt vatten + en nypa salt för pensling
flagad mandel

Pensla med äggblandningen och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader, 10 - 12 minuter. 


Saffransbullar med rostad mandelmassa & lingonmitt

En variant på bullarna ovan, men med rostad mandelmassa i fyllningen och lingonkompott spritsad i mitten. Saffransbulle med mandelmassa & apelsin 2.0!

Använd receptet ovan till degen.

Smörremons med rostad mandelmassa & apelsin:
200 g mjukt smör
skal från en apelsin
0,5 dl strösocker
150 g mandelmassa
1 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan grovt och sprid ut på en plåt. Rosta i mitten av ugnen tills mandelmassan börjar få färg. Tar 5 - 8 min, håll koll så det inte bränns! Ta ut och låt kallna. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen. 

Lingonkompott:
3 dl frysta lingon
0,5 dl vatten
0,75 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller 0,5 urskrapad vaniljstång

Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka tills blandningen blir något trögflytande, tar ca 10 minuter. Häll upp i en skål och låt svalna. 

Gör likadant som i receptet ovan. Om du vill göra knutar istället för snäckor, gör likadant fram till att fyllningen är utbredd. Vik därefter ner 1/3 av ena långsidan mot mitten. Vik över andra långsidan. Kavla några tag över degen så fyllningen fäster sig. Skär 1 - 2 cm breda remsor av degen, jag brukar ha mina på ca 100 g/bulle. Snurra till knutar. Spritsa lingonkompott i mitten på de färdigjästa bullarna och grädda som vanligt. 


Saffransbullar med pistage & vanilj

En tredje variant på saffransbullar med pistagemassa. Saffran och pistage är även det en himmelsk kombo!

Använd samma degrecept som i saffransbullar med mandelmassa & apelsin. 

Pistage- och vaniljfyllning:
6 dl skalade, osaltade pistagenötter
2 dl strösocker
en skvätt vatten

200 g mjukt smör
1 tsk vaniljpulver

Mixa pistagenötterna till ett mjöl. Tillsätt socker och en skvätt vatten och fortsätt mixa till en slät massa. Blanda pistagemassan med smör och vanilj. 


Saffransbounty

ca 50 st små

50 g smör
1 g saffran
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
en nypa salt
200 g kokosflingor
200 g mörk choklad

Blanda alla ingredienser i en kastrull förutom kokos och choklad. Låt småkoka ca 5 min. Rör ner kokosflingorna och låt smeten svalna lite. Rulla till små kulor. Ställ in i frysen ca 30 min så kulorna stelnar. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad och doppa kulorna i chokladen. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kyl. 


Raw saffransbollar

Lite som lussekatter i raw-format. God saffranssmak, crunchiga och nyttiga. Perfekt godis eller mellanmål! 

2 dl blandade nötter, ex. mandel och cashewnötter
2 dl russin
0,5 g saffran blandat med 1 msk vatten
0,25 dl smält kokosolja
1 krm vaniljpulver
ev. gurkmeja för färgens skull

finhackade pistagenötter

Mixa nötterna i en mixer till ett fint mjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en slät, kladdig massa. Rulla små bollar av smeten och rulla dem i finhackade pistagenötter. Förvara i kylskåp eller frys. 


/Matilda

2 kommentarer:

  1. Åh så mycket smaskigt! Jag älskar också saffran <3

    SvaraRadera
  2. Såå mycket gott! Vad sugen man blir. Tack för att du delar med dig. :) Saffran är bland det bästa som finns, skulle också kunna äta lussekatter året om!

    SvaraRadera