lördag 15 augusti 2015

Jullista från Marie

Åter igen en jullista, denna från Maries strålande jul.

Du vaknar på julafton och inser att "hjälp det är julafton idag, jag har inte köpt, pyntat eller fixat någonting". Detta är en "mardröm" som både jag och andra julbloggare har haft, det skulle ju nog inte hända någon av oss på riktigt men låt oss låtsas att det gör det. Vad gör du, hur fixar du dagen?
Vi skulle ändå börja dagen med risgrynsgröt eftersom det är något vi i princip alltid har liggandes i någon låda i skafferiet. Då är julfrukosten som den ska vara i alla fall!
Sen skulle vi väl dela upp oss i familjen, någon skulle städa och pynta lite snabbt med ljusstakar i fönstren, någon skulle åka till butiken och köpa julmat och någon eller några skulle åka och handla en julklapp till alla. Maten skulle det inte vara så större panik med eftersom jag är "känd" för att kunna "koka soppa på en spik", jag skulle alltid kunna hitta på en massa god julmat av det vi har hemma. Bara familjen är samlad, vi har lite julmat på bordet, vi har lite glögg och kanske pepparkakor och julmusiken spelar kan det blir en hur mysig och bra jul som helst!

Gillar du andra högtider lika mycket som julen?
Nej, nej, nej. Långt ifrån. Visst, påsken kan vara rätt kul med påskmaten och godiset, men det kommer aldrig finnas något som slår julen. Inget är mysigare än julen.

Om du skulle ordna en temadag för julälskare hemma hos dig, vad skulle du göra?
Vi skulle baka klassiska julbakverk och godissorter, allt från lussekatter till kola. Sen så skulle jag väl slänga med några "nyheter", något modernare bakverk. Så skulle också alla ha tagit med sig några julklappar som var och en skulle slå in. Hela bordet skulle vara fullt av julpapper, band och julklappsetiketter och vi skulle göra riktigt snygga julklappar. Vi skulle självklart ha julmusik på högsta volym. Senare på eftermiddagen skulle vi fixa ihop ett julbord, men ett helt vegetariskt. Vi skulle sluta dagen med att kolla på något avsnitt av en favoritjulkalender eller Svensson Svensson julspecial.

Ifall du fick tillgång till en tidsmaskin, vilket av dina julminnen skulle du vilja åka tillbaka till och uppleva igen?
Jag skulle nog då vilja åka tillbaka till en jul när jag var liten, tre-fyra år kanske. Jag har absolut inget minne av dom åren så det skulle vara kul att se hur jag firade julen då.

Föredrar du köpta eller hembakade pepparkakor?
Förstås ska det vara hembakade, gjord på egen pepparkaksdeg!

Vilka är dina tre favoritjulkakor?
Mina saffransbullar med mandelmassa och apelsin, klassiska lussekatter och mjuk pepparkaka.

Vilka är dina tre favoritjulgodissorter?
Chokladdoppad lakritskola med flingsalt, rocky road och wienernougat.
Vilken är enligt dig den godaste glöggen?
Jag gillar den klassiska saftglöggen, gärna någon med inte så mycket socker och som inte är så himla vattnig som dom tråkiga, billigare varianterna.. Den här jag köpte för ett par år sedan var en av dom bästa;
Om du var vädergud och fick bestämma vädret en dag/år. Vilket är viktigast, snö till jul eller att det inte regnar på midsommar?
Snö till jul, absolut snö. Midsommar är inget som är så hemskt viktigt för mig så det är ingen större skillnad om det skulle regna eller inte. Förstås är det kul om det är sol och varmt, men kan nästan inte minnas vilken midsommar vi skulle haft fint väder senast. Så väljer snö till jul. Som jag brukar säga, ingen riktigt jul utan snö.

Pyntar du med eller utan tomtar till jul?
Vi brukar inte direkt ha en massa tomtar, men visst smyger dom väl in sig någonstans, på julgardinerna t.ex.

//Matilda

1 kommentar: