torsdag 12 december 2013

Bästa saffransbullarna någonsin!!

Inte för att skryta eller så, men de här bullarna.. alltså de är de godaste jag någonsin gjort tror jag! :) Helt himmelskt goda så det är inte sant!! Vad är då hemligheten för goda och saftiga bullar? Jo, massor med smör (ju mer desto bättre), mandelmassa och saffran. Allt jag älskar i en bulle!
Nu ska ni få ta del av mitt recept, och lova mig att ni testar dessa till jul eller kanske till lucia imorgon? ;)





Saffransbullar med mandelmassa & apelsin:
ca 25 st

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37°c
1 ägg
1 påse saffran
2 dl strösocker
ca 1 tsk s
1 msk kardemumma
150 g mjukt smör
13 - 15 dl vetemjöl (man måste testa sig fram lite tills man får en smidig deg)

Fyllning:

200 g mjukt smör
skal från ca 2 apelsiner
150 g riven mandelmassa
1 dl strösocker

1 ägg till pensling
flagad mandel (eller pärlsocker)

Sätt ugnen på 225°c. Smula jästen i en bunke eller assistent och häll på det ljumma vattnet. Blanda tills jästen löst sig. Tillsätt alla ingredienser förutom mjölet och blanda. Tillsätt sedan mjölet, några dl åt gången och blanda tills du fått en smidig deg som inte kladdar. Arbeta degen snabbt på mjölat bakbord tills den är slät. Låt jäsa under bakduk i bunken ca 10 min. Gör fyllningen under tiden genom att baran blanda alla ingredienser i en skål. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.

Börja med att kavla ut den ena delen till en rektangulär platta och bred ut hälften av fyllningen över hela plattan. Rulla ihop från långsidan (som med kanelbullar) och skär sedan i ca 12 - 13 bullar. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen. Låt jäsa under bakduk ca 30 - 40 min, beroende på hur varmt det är i köket. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på flagad mandel eller pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 10 - 12 min tills bullarna fått färg.

































//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar