lördag 20 december 2014

Det stora julgodisinlägget, del 2

Efter en månads väntan kommer här nu del 2 i "det stora julgodisinlägget" med en massa gott julgodis, 12 fler sorter. Lagom nu till jul som är om endast fyra dagar! Kan du förstå att det är såå lite kvar?! Inte jag :)

Snabb chokladfudge med salt mandel:

1 burk (á 397 g) kondenserad mjölk
250 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad (eller 150 g mörk/150 g mjölk)
1 1/2 dl hel sötmandel
1 - 2 msk smör
1 nypa salt
ev. flingsalt på toppen

Grovhacka mandeln och stek i en stekpanna tillsammans med smör och salt tills mandeln börjar bli gyllenbrun och glansig. Ställ åt sidan. Häll den kondenserad mjölken tillsammans med chokladen i en kastrull och låt chokladen där i. Rör smeten glansig och fin. Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper och häll i fudgen. Strö på mandeln och ev. lite flingsalt. Låt stelna i kylskåpet ca 2 h eller längre. Skär fudgen i små bitar och servera.




Pumpatryfflar:
ca 12 st

2 dl krossade digistivekex
1/2 dl pumpapuré
2 msk florsocker
1/2 tsk pumpkin pie spice mix
en nypa salt
30 g vit choklad, smält
50 g färskost (phialdelphiaost)

100 - 125 g vit choklad
krossade digistivekex

Blanda ihop alla ingredienser till tryffelsmeten för hand eller i en assistent. Ställ i kylskåpet en stund så det blir lättare att rulla bollar av smeten. Rulla små bollar, ca 12 st, och ställ sedan tillbaka in i kylskåpet en stund.

Smält den vita chokladen (100 - 125 g) i mikron eller över vattenbad. Ta ut tryfflarna ur kylskåpet och doppa dem i chokladen. Lägg dem på ett bakplåtspapper och strö på lite krossad digistive. Låt stelna i kylskåpet.





Nougatfudge:




Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull. Låt koka 5 - 10 min, gör ett kulprov för att se om det är klart (droppa ner lite fudge i ett glas med kallt vatten och se om det går att rulla till en kula). Skär nougaten i mindre bitar och låt smälta i fudgesmeten. Rör ev. ner hackade jordnötter. Häll ut på ett bakplåtspapper, låt kallna och skär sedan i bitar.

Skumtomtefudge:

10 skumtomtar
2 dl strösocker
1 dl grädde
50 g smör
100 g vit choklad

Klipp skumtomtarna i bitar. Blanda ner allt förutom chokladen i en kastrull. Låt koka upp så att allt smälter ihop. Bryt chokladen och vänd ner i smeten och rör tills du får en jämn, blank smet. Häll upp i en smord form och låt svalna, gärna över natten i kylskåpet. Skär sedan upp fudgen i bitar och förvara i kylskåpet.





Wienernougat:

250 g nougat
150 g mjölkchoklad
100 g mandelspån

Börja med att rosta mandelspånen i en torr stekpanna så de blir gyllenbruna. Låt svalna. Smält nougaten och chokladen över vattenbad, rör ner mandelspånen och blanda om. Häll ut i en fyrkantig form och ställ i kylskåpet för att stelna. Skär nougaten i fyrkantiga bitar och servera.




Pepparkakskola:

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk pepparkakskrydda

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Rör ner grädde, socker och sirap och låt koka utan lock 15 - 30 min. Rör om då och då. Gör ett kulprov för att se om kolan är klar. Rör ner pepparkakskryddan. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna. Klipp eller skär i bitar och slå in kolan i smörpapper eller bakplåtspapper. Förvara kallt.




Sesamfrögodis:
15 - 20 st

50 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl sesamfrön (skalade)

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och sirapen och låt koka några minuter. Tillsätt mjöl och rör om, sedan sesamfröna. Blanda om så kolan täcker alla sesamfrön. Klä en form med bakplåtspapper och häll kolan i formen. Låt stelna en stund i rumstemperatur. Skär med en vass kniv eller bryt för hand till så stora bitar du vill ha. Förvara i en glasburk med bakplåtspapper emellan.






























Vit chokladtryffel med lingon:

250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 tsk kanel
1 dl frysta lingon
florsocker
vit choklad att doppa tryfflarna i

Hacka 250 g vit choklad. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylskåpet och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så den inte fastnar på händerna och rulla till en slät kula. Gör så med resten av tryffelsmeten. Lägg kulorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen ca 1 timme. Smält vit choklad i en skål över vattenbad. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvaras i kylskåp.

Dadel- och kokosknappar (nyttigare):

8 dadlar (urkärnade, färska eller mjuka torkade)
1 dl kokosflingor
1 msk smält kokosolja
1/2 krm vaniljpulver

ca 50 g mörk choklad
lite lite rypsolja

kokosflingor till garnering

Lägg dadlar, kokos- och kokosolja och vanilj i en mixer och mixa till en klibbig massa, men som är fast i konsistensen. Rulla sedan bollar eller gör knappar genom att (ex) rulla till små bollar, trycka ut i en minimuffinsformplåt och banka ut dom. Låt stelna i kylskåpet en stund och smält under tiden chokladen tillsammans med olja över vattenbad eller i mikron. Ta ut knapparna från kylskåpet och doppa dom i chokladen. Lägg på ett bakplåtspapper och strö över kokos. Låt stelna i kylskåpet.





Saffranspraliner:

Pralinskal av mörk choklad (i del 1 av julgodisinlägget skrev jag hur man gör pralinskal under pralinerna längst ner)

Fyllning:
100 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde
0,5 g saffran
en liten klick smör

Börja med att hacka chokladen riktigt fint och lägg i en skål. Hetta upp grädden tillsammans med saffran och slå den över chokladen när den börjat koka. Lägg i en klick smör och rör om tills all choklad smält. Låt stå och stelna till sig lite i rumstemperatur.
Fyll dina pralinskal med fyllningen (går lättast med en spritspåse) och fortsätt göra efter beskrivningen. Knacka formen i bordet och låt dina praliner ramla ut.





Krispiga choklad- och nougatrutor:

100 g mörk choklad
50 g nougat
1/2 dl grovhackade hasselnötter
2 digistivekex
1/2 dl kokosflingor
några rutor mjölkchoklad

Börja med att smälta chokladen och nougaten över ett vattenbad. Hacka under tiden hasselnötterna grovt och krossa kexen med handen. Blanda chokladen och nougaten med nötterna, kexen och kokosen. Häll ut chokladblandningen i en form klädd med bakplåtspapper och låt stelna i kylskåpet. Smält mjölkchoklad och ringa över godiset. Låt stelna lite till. Skär små rutor av godiset och förvara i kylskåp.





Chokladdoppade mandariner med flingsalt (nyttigare):

2 st mandariner
100 g mörk choklad
lite flingsalt

Smält den mörka chokladen över vattenbad eller i mikron. Skala och dela mandarinerna. Doppa halva mandarinklyftan i chokladen och lägg sedan på ett bakplåtspapper. Strö på lite flingsalt på chokladen. Gör likadant med resterande klyftor och låt sedan stelna i kylskåpet en stund.































//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar