onsdag 31 oktober 2012

Glad Halloween!

Eller ja, vad ska man säga? Glad halloween? Nåja, det är det i alla fall i dag och förra året bakade jag spökmuffins. Receptet finns på min bakningsblogg Matildas kafferep, men tänkte att jag också skulle lägga ut det här. Så här kommer det, buuu:

Spökmuffins:
5 stora muffins

Smeten:
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g smör
1 dl mjölk
2 dl röda vinbär (färska eller frysta)
några tsk potatismjöl

Chokladtryffel:
100 g mörk choklad
1 1/2 d grädde
några klickar smör
(ev. lite florsocker eller honung)

Dekoration:
vit marsipan eller sockermassa
lite florsocker till kavling
lite utav chokladtryffeln, smält choklad eller svart karamellfärg

Gör så här:
Chokladtryffel:
Koka upp grädden i en kastrull. Hacka eller bryt chokladen i småbitar och häll på grädden. Rör om tills chokladen smält. Tillsätt några klickar smör och rör tryffeln till en glansig, slät tryffel. Tillsätt ev. lite honung eller florsocker. Låt tjockna i rumstemperatur i ca 3-4 timmar i en påse eller under plastfolie.
Smeten:
Sätt ugnen på 225°c. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Tillsätt dem i äggvispet. Smält smöret. Häll i det och mjölken. Blanda till en slät smet. Rör ner några tsk mjöl (1-2 tsk) i vinbären och häll dem i smeten. Rör om försiktigt.
Häll smeten i stora muffinsformar på en plåt (gärna muffinsplåt) och grädda i mitten av ugnen i ca 13 - 15 min. Låt muffinsarna svalna, nästan kallna. Skär en liten grop/ett litet hål i muffinsarna och spritsa i lite chokladtryffel (så att det fyller hela hålet). Tryck på "locket".
Dekoration:
Kavla ut marsipanen eller sockermassan med lite florsocker under. Tryck ut ganska stora cirklar med hjälp av en skål, glas eller ett runt mått. Fukta marsipanen lätt på undersidan så att det lättare fastnar, lägg på cirkeln på muffinsarna. Gör ögon och mun utav choklad, chokladtryffeln eller karamell/pastafärg.





















Receptkälla: Matildas kafferep/Matildas jul


//Matilda

2 kommentarer: