lördag 15 oktober 2016

Sex veckor till advent (nästan)

Oj vad tyst det vart här då! En månad utan ett enda inlägg. Anledningen till den är väl inte så stor, tråkigt höstväder, ingen vidare julstämning och inget juligt som hänt i mitt liv den senaste tiden.

Förens nu.

Idag är det ju endast sex veckor till lillajul, som vi firar här i Finland dagen före första advent!! Med anledning av det var det dags att göra den s.k "dunderglöggen" som jag redan ville testa förra året, men aldrig hann med att göra. Visst har ni hört om denna berömda glögg som publicerats i GP för flera flera år sedan och som tydligen blivit stor succé bland många många människor?

Glögg gjord på svagdricka, potatis, jäst, russin och kryddor. Nu är allt blandat i en hink och står i garderoben i väntan på lillajul och första advent. Ska bli otroligt spännande att se resultatet efter sex veckor!Vill du göra din egna hink kommer receptet här:
Jag själv gjorde bara en halv sats, då jag aldrig smakat dunderglögg förut, men råkar det vara gott som bara den kan man alltid göra en hel sats nästa år. Här kommer ändå hela satsen.

Dunderglögg:
5 liter

2,5 kg strösocker
5 skalade skivade råa potatisar
5 cm skalad färsk ingefära
1 paket jäst (50 g)
1 - 2 paket russin
1 kanelstång
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
5 liter svagdricka

Lägg alla ingredienser förutom svagdrickan i en tio liters-hink. Häll över svagdrickan och rör om. Lägg på plastfolie och picka hål i plastet. Låt hinken stå i rumstemperatur, i din garderob t.ex, tre till sex veckor. Helst sex veckor. Tappa upp på flaskor, värm upp glöggen och drick av den förhoppningsvis goda glöggen!
//Matilda

6 kommentarer:

 1. Åh, du är tillbaka, kul! Din blogg är fantastisk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad glad jag blev av din kommentar, tack! <3

   Radera
 2. Spännande att göra egen glögg! Hoppas den blir god. :)
  Vad innebär lillajul i Finland?

  SvaraRadera
 3. Hoppas det!! :)
  Lillajul firas dagen före första advent och alla har olika traditioner, vissa firar det inte ens, men största grejen är väl att företag har "lillajulsfester". Vi i min familj brukar fira en mini-jul, men julig mat, julmusik och bara fira att julen liksom börjat nu. Som ett startskott inför julmånaden!

  SvaraRadera
 4. Lilla julafton låter som en utmärkt ny jultradition att börja med i vår familj, Tack för tipset!

  SvaraRadera