tisdag 7 november 2017

Konsten att fira en vegojul

Men va? En jul utan skinka och köttbullar?! Jo minsann. Tänk för att det går hur bra som helst att fira en vegetarisk jul!

Jag har varit fullständig vegetarian i snart fyra år nu och det är det bästa beslutet jag tagit. Av alla människor som övergått till en vegetarisk (eller vegansk) kost, tror jag inte någon kan säga att dom saknar kött, utan att man mår så mycket bättre!



Nu är det ju så att det traditionella julbordet är en köttfest utan dess like. Det är skinka och köttbullar. Revbensspjäll och julkorv. Grisfötter och aladåb. En hel massa kött. Men det är så enkelt att ersätta allt det här till vegetariska alternativ! Okej, grisfötterna och aladåben tycker jag vi skippar helt och hållet. Nu tänkte jag ta och tipsa om några vegetariska ersättningar och julmat jag gillar, för dig som är vegetarian, för dig som gillar att äta vegetariskt då och då eller för dig som känner att det helt enkelt blir lite för mycket kött på julbordet.



Gjorde ett liknande inlägg 2014, men det här är lite av en uppdaterad version.

1. Vi börjar med köttbullarna. Visst, det går att köpa färdiga vegobollar från frysen, men dom är ingen höjdare för att vara helt ärlig. Mitt tips är att göra mandelfrikadeller! Dom är verkligen galet goda!! Och smakar skrämmande likt köttbullar. Tror faktiskt en köttätare skulle ha svårt att känna någon skillnad. Och det resultatet får man av lite mandelmjöl, ströbröd och ägg - magi!
Har sett det här samma receptet lite överallt, har ingen aning om varifrån det kommer ursprungligen.

Mandelfrikadeller:
30 - 40 st små

100 g mandelmjöl
1 1/2 dl riven ost
1 1/2 dl ströbröd
2 msk riven gul lök
salt och peppar (jag brukar ha i kryddpeppar för att få den där julsmaken)
3 ägg
2 msk vatten

Blanda alla ingredienser till en fast smet. Forma små bollar (ungefär en rågad tesked, dom sväller vid kokning). Koka upp vatten med grönsaksbuljong. Koka bollarna i buljongen 6 - 7 min. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllenbruna i smör och olja.

2. Julskinkan då. Kanske viktigaste som finns på julbordet? Jag har testat tre olika varianter på julskinka dom senaste åren. Griljerad kålrot - gott, men inget märkvärdigt. Griljerade quornfiléer - älskar quorn och då jag hade filéerna som min julskinka ett år hade jag ännu inte hittat mitt nästa tips...
Quorn's julskinka! Filéerna och den här "skinkan" smakar alltså samma sak, men visst är det roligare att ha en "julskinkemodell" än platta filéer. Bara att tillaga i plastet enligt förpackningens anvisningar. Efter det griljerar jag på det klassiska viset med senap och ströbröd. Mycket mycket gott.



3. Jul- och prinskorv på julbordet är inget som varit viktigt i min familj, men om man vill ha det finns det givetvis ersättningar för det också. Ett år gjorde jag egen tofukorv, som blev rätt bra, men ändå inte så goda jag hoppats på och allt för mycket jobb, så det är inget jag rekommenderar. I frysdisken och i kyldisken bland köttkorvar finns många olika soja- och tofukorvar som är riktigt goda. Kolla där!

4. Revbensspjäll. Vi har aldrig haft revbensspjäll på vårt julbord, men är väldigt sugen att testa dessa vegetariska revbensspjäll från Jävligt gott. Dom görs på Anammas vegofiléer som jag gillar en massa!

5. Gravad lax. Förra året testade jag något spännande jag hade sett någonstans på internet. Morotslax. Gravad morot. Och oj vad gott det var! Smakade förvånansvärt likt gravad lax. Rekommenderas! Recept här.



6. Sill. Vegetarisk sill kan göras på flera sätt. Tofu och aubergine är de vanligaste. Aubergine har jag bara testat, vilket blir vrålgott. Auberginen skärs i sill-aktiga bitar, saltas och får dra några minuter. kokas i några minuter så auberginen blir mjukare och läggs sedan i valfri lag eller sås. Googla på "auberginesill" för exakta recept. Jag har brukat lägga in min auberginesill i någon örtig eller vitlökig krämig sås gjord på creme fraiche/majonnäs. Gott gott gott.

I år tänkte jag testa en sorts "sill" gjord på svamp. Receptet är från detta års Amelia Jul. Visst låter det gott?



Även en viktigt del på julbordet tycker jag är olika sallader och fräschare inslag. För maten är ju rätt tung på julbordet. Fräsch mat behövs verkligen där.
En sallad som blivit en klassiker på vårt julbord är;

Apelsinsallad med granatäppel och rödlök:
apelsin
granatäppelkärnor
rödlök
färsk hackad persilja
olja
vitvins- eller äppelcidervinäger
salt
svartpeppar

Skala och skiva apelsin. Lägg upp fint på ett fat. Skiva rödlök tunt och banka ut kärnorna ur ett granatäppel. Lägg rödlök och granatäppelkärnor ovanpå apelsinskivorna och avsluta med att strö över hackad persilja, ringla över olja och vinäger, salta och peppra. Klart och busenkelt!



Brysselkål är viktigt på julbordet! Jag gillar att testa olika sätt att tillaga brysselkålen varje år. Ibland kokar jag den och slungar i smör och rostade hasselnötter. Ibland rostas den med mandel, honung och apelsin. Blir alltid lika gott. Det är ju brysselkål vi talar om!

Såhär kan en julmatstallrik på ett vegetariskt julbord se ut.























































































Som ni ser på dessa tre julmatstallrikar - mandelfrikadeller, apelsin-granatäppelsallad och morotslåda är något som ALLTID finns på min tallrik. Stort måste! Resten varierar från år till år. Olika sorters "skinka", olika sorters sallader och brysselkål. Ett år gjorde jag grönkålspaj med valnötter. Tofukorven jag talade om tidigare syns på första tallriksbilden.

Puh. Nu har jag berättat allt om min vegetariska jul tror jag. Hoppas ni har blivit inspirerade av att fira en vegetarisk jul eller åtminstone ta in något vegetariskt på julbordet!

/Matilda

11 kommentarer:

  1. Ser mycket gott ut. Jag har inte ätit kött sen en 20 år tillbaka, men jag saknar att ha något rejält att sätta tänderna i, för det får man aldrig till med vegomat=(, annars är det bara bra utan kött tycker jag.
    Hur som, den där morotslaxen ska jag testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla köttersättningar som finns i frysdisken är väldigt bra gjorda för att likna kött tycker jag, men förstår vad du menar. Morotslaxen är så god!

      Radera
  2. Vilket bra inlägg! Jag har verkligen noll koll på vegojul (trots att jag faktiskt har kört en vegoutmaning i tre månader i år) så det var välbehövligt. Gravad morot skulle jag faktiskt vilja prova på. Men du... var är kålrotslådan? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Blir bara vanligare och trendigare för varje år med vegetarisk mat, så tänkte det var behövligt med ett sånt här inlägg :) Tycker du ska testa morotslaxen, riktigt god! Ingen kålrotslåda på min tallrik haha! Inte potatislåda för den delen heller. Enda som går att äta är morotslådan!

      Radera
  3. Kul inlägg! Det här blir min tredje jul som vegan och jag trodde ju det skulle bli sååå jobbigt först men det är ju hur lätt som helst att göra veganska versioner av alla klassiker! Ser redan fram emot årets julbord:D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade! Eller hur! Jag själv äter typ 50 % vegansk kost och försöker göra viss julmat helt vegansk, men blir ändå mest lakto-ovo då min familj äter kött till viss del. Längtar jag också! :)

      Radera
  4. Vilket bra inlägg, tack! Även om vi troligtvis aldrig kommer ha ett helt vegetariskt julbord hos oss så gillar jag tanken att lägga till fler vegetariska rätter till de klassiska kötträtterna. Apelsin & rödlökssalladen måste jag testa, och den där Branteviksinläggningen utan sill måste jag nog ta mig en närmre titt på! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, roligt att du gillade inlägget :) Som sagt smakar många av dessa rätter liknande som köttversionen, bl.a mandelfrikadellerna, så tror faktiskt inte någon hade saknat exempelvis köttbullarna då! Men annars att lägga till några extra sallader bara för att fräscha upp julbordet är en bra idé! Apelsinsalladen gör du rätt i att laga - fräsch, lättlagad och passar till allt på bordet.

      Radera
  5. Vad roligt att du lyfter det här! Jag har varit vegetarian i sex år, och folk tror inte jag äter något på julbordet, alternativt inte blir mätt. Men OJ! vad mätt jag blir! Min mans moster är vegan, så hon har bjudit på både "revbensspjäll" av oumph och inlagd abuergine, och en hel del annat. Smarrigt! Funderar på att testa morotslaxen i år. Tack för tipsen och inspirationen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är ju såndär typisk "fördom" mot vegetarianer, att man inte kan äta nått/att man endast äter sallad. Och så blir man ju så mycket skönare mätt, inte så där proppmätt som kött kan göra en. Måste nog testa revbensspjällen i år tror jag! Morotslaxen är superb, testa absolut!! :)

      Radera
  6. Oj, kommentaren kommer från "Sofies julblogg" och inte bokblogg...

    SvaraRadera